Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Τι εστι φαντασία.

Φαντάσου λέει να ήσουν τώρα μακριά από το γραφείο σε μια καταγάλανη παραλία γεμάτη με κοκοφοίνικες την ώρα που το κύμα σκάει πάνω στην ξεστή άμμο και δροσίζει το πρόσωπο σου και το ηλιοκαμένο σου κορμί.......!!!


Καλά για διάβασε καλύτερα το παρακάτω.


Στη πλατιά έννοια του όρου, φαντασία, στο λογοτεχνικό τομέα, ενοούμε το σύνολο εκείνο των έργων των οποίων τα πρόσωπα και το περιεχόμενο δεν ευρίσκονται στη σφαίρα της πραγματικότητας,αλλά σ’εκείνη του υπερφυσικού ή και μεταφυσικού.

Ο πατέρας του καθ’αυτού φανταστικού λογοτεχνικού είδους, είναι για τους πεζογράφους ο Χόφμαν με τα “φανταστικά διηγήματά” του.

Μάλιστα από τους κριτικούς θεωρείται ο απόλυτα “φανταστικός ” .

Αλλά και η “ τρικυμία ” του Σαίξπηρ αποτελεί την ηθική δραματοποίηση των δημωδών μεταφυσικών δεισιδαιμονιών της εποχής του.

Όταν ο συγγραφέας ενός φανταστικού έργου στηρίζεται σε πραγματικές ή και υποθετικές αρχές των φυσικών επιστημών, τότε το έργο του κατατάσσεται στο είδος εκείνο της λογοτεχνίας που λέγεται επιστημονική φαντασία.

Οι αρχές των φυσικών επιστημών πρέπει να χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα κατά τρόπο απλό και εκλαϊκευμένο με στόχο την έξαψη της φαντασίας του αναγνώστη.

Επομένως ένα έργο επιστημονικής φαντασίας δημιουργεί υπερφυσικές, μεταφυσικές, πιθανές και αληθοφανείς καταστάσεις.

Οι κριτικοί ασχολούνται πολύ λίγο με αυτό το είδος της λογοτεχνίας λέγοντας ότι δεν περιέχεται στη σφαίρα της καθ’ αυτής λογοτεχνίας.

Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του.

Ο επιλαμβανόμενος της κριτικής έργου επιστημονικής φαντασίας, πρέπει να έχει εκτός των άλλων, άφθονες και πραγματικές γνώσεις, αναλόγως του περιεχομένου του κειμένου και να γνωρίζει καλά το πνευματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε το έργο.

Το πλήθος των αναγνωστών έργων επιστημονικής φαντασίας αυξάνεται τόσο ραγδαία, όσο σε κανένα άλλο είδος λογοτεχνίας και αποτελείται από όλες τις κατηγορίες ανθρώπων και όλες τις ηλικίες.

Παρά την ιδιαιτερότητά της η επιστημονική φαντασία είναι μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνία και έχει αυστηρά καθορισμένους λογοτεχνικούς κανόνες. Εξετάζει τα προβλήματα του ανθρώπου, τα όνειρά του, τις ελπίδες του, διαχρονικά, τοποθετώντας τον μέσα στο χωροχρόνο.

Κάνοντας χρήση πολλές φορές ενός φανταστικού οχήματος που λέγεται “χρονομηχανή” , ο συγγραφέας ταξιδεύει μέσα στο χώρο και στο χρόνο έχοντας έτσι τροποποιήσει τα συστατικά στοιχεία της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα τη βαθύτερη κατανόηση των σημερινών αλλά και των μελλοντικών προβλημάτων της ανθρωπότητας.

Μόνο όποιος δεν ξέρει σχεδόν τίποτε από το είδος εκείνο της λογοτεχνίας που λέγεται επιστημονική φαντασία, Science Fiction, ( SF ) μπορεί να πιστέψει ότι αποτελείται από ένα ομοιογενές "σώμα" διηγημάτων. Στην πραγματικότητα τα έργα που ανήκουν σ' αυτή τη κατηγορία μπορεί να είναι πολλών ειδών, τόσο που να μην υπάρχει συμφωνία στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα έργο "επιστημονικής φαντασίας". Πρόκειται για μια ευρύτατη περιοχή θεμάτων. Εκτείνεται από τα έργα εκείνα που εξετάζουν τις πιθανές σχέσεις ομάδων κοινωνικής μορφής ( που εικάζει μέλλουσες πραγματικότητες προερχόμενες από ζωτικά προβλήματα της εποχής μας, π.χ την υποβάθμιση των πόλεων ) μέχρι εκείνα επιστημονικής μορφής που εξετάζουν τις συνέπειες που οφείλονται στη πρόοδο των επιστημών (ιατρικής, γενετικής, τεχνολογίας κλπ ) ικανή να μεταβάλει τη βιολογική δομή του ζώου "άνθρωπος".

Η επιστημονική φαντασία, SF, ασχολείται ακόμη με τεχνητές ευφυΐες (ρομπότ, ανδροειδή κλπ), τα ταξίδια στο χρόνο, την ύπαρξη παράλληλων κόσμων, την εξερεύνηση του διαστήματος, την αποίκηση την πλανητών, και τις επαφές με μορφές ζωής έξω από τη γη.

Ο κάθε καλόπιστος ιστορικός θα αποδόσει την πατρότητα της ιδέας για την ύπαρξη των σημερινών υποβρυχίων και για το ταξίδι στη σελήνη, στον πρώτο και μέγα επιστημονικό μυθιστοριογράφο Ιούλιο Βέρν.

Εκτός από την πνευματική τροφή, την παιδεία και την απόλαυση που παρέχουν στον αναγνώστη τα έργα επιστημονικής φαντασίας, είναι και πρακτικά ωφέλιμα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι πολλές φορές δίδουν το ερέθισμα ή την ιδέα στον ερευνητή επιστήμονα, για τη λύση σημαντικών προβλημάτων.

Βασίλης Μ. Χατζηγιάννης


Με τις υγείες μας...καλό απόγευμα σε όλους (back 2 work now)

Δεν υπάρχουν σχόλια: