Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Πρωταγωνιστές 10/10/2010

Με ενδιαφέρον παρακολούθησα τη χθεσινοβραδινή σας εκπομπή σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομα στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τυχαίνει να ζω στην περιοχή του Ασπροπύργου 32 χρόνια τώρα και έχω προλάβει την πόλη μου και χωρίς τους Ρομα και με τους Ρομα. Θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που ειπώθηκαν στην εκπομπή σας, σίγουρα η προσφορά τους στην ανακύκλωση είναι μεγάλη και σίγουρα ο Δήμος Ασπροπύργου τους εμπαίζει από τη στιγμή που έχει λάβει επιδότηση για την αποκατάσταση τους. Ακόμα ποιο σημαντικό είναι να μάθουν γράμματα γιατί η γνώση είναι δύναμη και όπλο στη φαρέτρα της διαβίωσης τους. 
Από την άλλη όμως θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω όχι τόσο για να υποστηρίξω τις πρακτικές του δήμου μας αλλά γιατί πιστεύω ότι η εκπομπή σας μεροληπτούσε έναντι των πολιτών της πόλης μας. Γιατί δεν πήγατε στα μαγαζιά του Ασπροπύργου και να μιλήσετε με τους πολίτες του δήμου μας. Τι έχετε να πείτε για τις καθημερινές κλεψιές στα καταστήματα της πόλης μας, τι έχετε να πείτε για τα ανασφάλιστα αγροτικά με τους χωρίς δίπλωμα 15χρονους οδηγούς που κυκλοφορούν στη Πόλη μας χωρίς περιορισμό; Αναφέρατε ότι ο Δήμος τους έδιωχνε το καλοκαίρι από τους καταυλισμούς τους. Τι έχετε να δηλώσετε για τις καθημερινές πυρκαγιές που ανάβουν για την καύση των καλωδίων ώστε να πάρουν τον χαλκό; Πριν ένα μήνα ο προαστιακός Κιάτο-Αθήνα καθυστερούσε συστηματικά 30λεπτα(και εγώ από τη δουλειά μου) γιατί είχαν κλαπεί τα εναέρια καλώδια από τους Ρομα(επίσημη απάντηση του προαστιακού σιδηροδρόμου). Το σημαντικότερο δε πρόβλημα της περιοχής μας είναι οι καταπατήσεις εκτάσεων. Γιατί θα πρέπει να καταπατηθεί η έκταση μου από κάποια φυλή η εθνότητα που τάχα μου ζει με αυτό το μποέμ νομαδικό τρόπο; Ποιος το νομιμοποιεί αυτό; Ο άγραφος νόμος των Ρομα; Γιατί θα πρέπει να κάνω δικαστικό αγώνα για να διεκδικήσω αυτό που μου ανήκει; Όλα αυτά και άλλα πολλά πέρασαν πολύ γρήγορα σχεδόν αστραπιαία και αντικαταστάθηκαν από φωνές και διαπληκτισμούς ανθρώπων που "και καλά" δεν θέλουν τους Ρομα. Αντί αυτού τη θέση τους πήραν οι απαιτήσεις των Ρομα για ηλεκτρισμό, νερό, σπίτι κλπ. Ποιος τους απαγορεύει να τα έχουν όλα αυτά; Υπάρχουν αρκετοί Ρομα που ζουν σε σπίτια με τις οικογένειες τους. Θα μπορούσαν και οι ίδιοι να ζουν με αυτό τον τρόπο αλλά όπως είπατε και εσείς στην εκπομπή σας οι κουλτούρα των Ρομα δεν επιδέχεται αλλαγές η βελτιώσεις εις βάρος της κοινωνίας θα συμπλήρωνα εγώ. 
Θα ήθελα να αφήσω για το τέλος τη κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας για την οποία  ούτε λίγο δεν αναφερθήκατε στην εκπομπή σας, είναι γνωστό ότι η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή μας είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται και από τα ακριβού και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη περιοχή μας. Καταυλισμοί δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική οδό και αν δεν αφιερώνατε μια μέρα για την ερεύνα σας θα βλέπατε ότι και στα νεόκτιστα υπάρχει μεγάλη ομάδα παραγκών αλλά και σπιτιών σε οικόπεδα η σπίτια που έχουν καταπατηθεί.
Δεν είμαι ρατσιστής και δεν είμαστε ρατσιστές. Έχουμε μάθει να ζούμε με πολλές και διαφορετικές φυλές που ζουν στην περιοχή μας αρκεί να εναρμονίζονται στο κοινό σύνολο και να δέχονται τους κοινούς κανόνες διαβίωσης. Έχουμε βιώσει τον ρατσισμοί στη καθημερινότητα μας όμως όταν πάμε να πάρουμε ένα ταξί από το κέντρο της Αθήνας και δεν μας δέχεται γιατί μένουμε Ασπρόπυργο ή όταν λέμε ότι μένουμε Ασπρόπυργο μας αντιμετωπίζουν σαν εξωγήινους αποτέλεσμα της δημοσιότητας που παίρνουν τα γεγονότα που συμβαίνουν στους καταυλισμούς. 
Σίγουρα ο Δήμος μας δεν είναι και ο καλύτερος και σίγουρα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά στην κοινωνικοποίηση των Ρομα και σίγουρα δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος γιατί πίσω του υπάρχει και ένα (ανύπαρκτο) κράτος που για χρόνια κάνει τα στραβά μάτια και στα προβλήματα των Ρομα αλλά και στα δικά μας προβλήματα. Όμως ο Δήμος εκφράζει το 43 η το 46 % του συνόλου της κοινωνίας αλλά δεν είναι η κοινωνία.
Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μας θα δείτε ότι υπάρχουν Πακιστανικά η Ινδικά καταστήματα τροφίμων, καφέ - εστιατόρια και κουρεία, αυτό αποδεικνύει ότι δεν είμαστε ρατσιστές σε καμιά φυλή η εθνικότητα είμαστε αντίθετοι όμως σε όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με νόμους και κανόνες.
Καλό είναι ότι γίνετε να γίνετε και για τα νούμερα και συνάδελφος σας παλιότερα είχε δώσει μάχη για την τάχα μου καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ρομα και τώρα ζει στην Εκάλη και έχει γραφείο με θέα την Ακρόπολη. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ σε εμάς που γεννιόμαστε εδώ ζούμε εδώ επιχειρούμε εδώ και αυτή ακριβώς που σας περιέγραψα είναι η καθημερινότητα μας. Και θα θέλαμε να ακουστεί και η δική μας γνώμη. Δεν υπάρχει σε όλα καλός και κακός και πιστεύω θα συμφωνείτε σε αυτό.

1 σχόλιο:

o filos tou timwrou είπε...

Στην πρόσφατη εκπομπή σας με θέμα την καθημερινότητα και τα προβλήματα των Ρομά παραλείψατε , όπως και άλλοι συνάδελφοι σας που επανειλημμένα έχουν ασχοληθεί με το θέμα να δώσετε βήμα στους κατοίκους του Θριασίου. Δεν είδα το συνεργείο σας στο κέντρο του Ασπροπύργου να κάνει έρευνα να ρωτάει τους πολίτες Έλληνες, άλλα και τους μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή μας για τους Ρομά και για την παρουσία τους στην περιοχή μας .
Επίσης δεν δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τι θα γίνει με τα καταπατημένα οικόπεδα από τους Ρομά για τα οποια εχουν φορολογηθεί οι ιδιοκτήτες τους και για να τα πάρουν πίσω πρέπει να δώσουν πολυετή δικαστικό αγώνα; Τι γίνεται με την μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί καθημερινά η καύση ελαστικών και κλεμμένων καλωδίων από την περιουσία του ΟΣΕ ; Ποιος πληρώνει τους πυροσβέστες και τις αστυνομικές δυνάμεις που επεμβαίνουν καθημερινά για να επαναφέρουν την τάξη;Τι θα γίνει με τα φορτηγάκια που αλωνίζουν ανενόχλητα χωρίς να έχουν ασφάλεια και δίπλωμα οι ανήλικοι οδηγοί τους ; Ποιος θα πληρώσει τους φόρους στο κράτος από τους πλανόδιους που δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη απόδειξη; Πότε θα βρουν την ηρεμία τους οι επιχειρηματίες της περιοχής από τις κλοπές και τους βανδαλισμούς;
Μπροστά στις κάμερες τα λόγια για ένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό είναι εύκολα οι πράξεις των Ρομά αποδεικνύουν το αντίθετο, δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να κάνει κάτι και να βελτιώσει την ζωή του χωρίς ο ίδιος να το θέλει πραγματικά.
Όσον αφορά τον κοινωνικό ρατσισμό των κάτοικων του Θριασιου που φάνηκε στην εκπομπή σας καλύτερα να ρωτήσετε τους Πακιστανούς και τους Αλβανούς μετανάστες που διατηρούν καταστήματα 50μ από το κέντρο του Ασπροπύργου χωρίς ποτέ να έχει συμβεί το παραμικρό.
Τέλος κανένα κανάλι κρατικό η μη δεν έχει ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του Θριασιου μιας ιστορικής περιοχής που έχει υποβαθμιστεί και οι κάτοικοι που ζουν και εργάζονται στην περιοχή νοιώθουν πολίτες β' κατηγορίας εγκλωβισμένοι στην δικτατορία των λίγων.