Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2007

Εσύ τι τύπος εισαι;

Η εργασία στην πληροφορική δεν είναι και το ποιο εύκολο επάγγελμα του κόσμου. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικούς χαρακτήρες και παράλληλα να τους κάνεις να καταλάβουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και πως θα λυθεί. Μέτα από καιρό έχω ανακαλύψει διάφορα προφίλ χρηστών που έχω γνωρίσει στο περιβάλλον εργασίας και τα οποία ευθείς αμέσως θα αναλύσω παρακάτω.

Αρχίζουμε λοιπόν με τον άσχετο. Είναι ο τύπος του χρήστη που δεν έχει ιδέα από πληροφορική, βασικά νομίζω ότι δεν έχει ιδέα γενικά με ότι έχει πλήκτρα και οθόνη ακόμα και αν αυτό ονομάζεται ψυγείο. Στην εργασία του δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτά που του έχουν δείξει αλλά κάνει σίγουρα λιγότερα γιαυτό και ο ΙΤ έχει κατασκηνώσει στο γραφείο του για να απαντήσει σε απορίες του τύπου
-πρέπει να το ανάβω κιόλας;
-Από που μπαίνει το χαρτί;
-Τι εννοείς δεξί και τι αριστερό κλικ; Δεν μπορώ να πατάω ότι θέλω;
-Είναι εύκολο να έχω ένα φίλτρο για tft οθόνη παρακαλώ;
-Επανεκκίνηση;;;;;
Στο σπίτι αγοράζει υπολογιστή είτε από ανάγκη ειτε από ανάγκη(δεν έχω κάνει λάθος 2 φορές το γράφω). Τον έχει μη βρέχει και μη στάξει και στην ιδέα ότι έχει ιό φωνάζει παπά μαμή και 2 τεχνικούς για μια δεύτερη γνώμη.
Συνεχίζουμε με τον μέτριο. Ο μέτριος χρήστης λογικά θα πρέπει να εργάζεται η στην ΔΕΗ η στον ΟΤΕ στην εφορία η σε κάποια δέκο η δημόσιο οργανισμό. Έχει μάθει να λειτουργεί με έτοιμες φόρμες εργασίας και το λειτουργικό σύστημα του είναι παντελώς άγνωστο σαν οντότητα. Όταν ο υπολογιστής κάποιου φίλου η συναδέλφου έχει πρόβλημα προσπαθεί να δώσει τα φώτα του λέγοντας
-Έχεις πατήσει εντερ;
-Μήπως δεν είχες επιλέξει το σωστό υπό μενού στην καρτέλα είσοδο;
-Νομίζω ότι το δεξί κλικ στην καρτέλα πελάτες έχει προκαλέσει όλο το πρόβλημα.
Το σημαντικότερο δε είναι ότι απορεί όταν εσύ σβήνεις τον υπολογιστή σου(κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ) και ρωτάει επίμονα για το σύμβολο με την σημαία στο πληκτρολόγιο είναι για πατριωτικούς και μόνο λόγους η εξυπηρετεί σε κάτι αφού δεν έχει χρειαστεί να το πατήσει ποτέ;
Ο προχωρημένος. Είναι ο χρήστης όνειρο της κάθε εταιρίας, παίζει το office και τα windows στα δάκτυλα, μπορεί να τυπώσει άνετα ακόμα και τα e-mail μονός του ξέρει τυφλό σύστημα και είναι κάτοχος ecdl για πλάκα. Είναι τόσο φοβερός που οι συνάδελφοι τον φωνάζουν στα γραφεία τους για να τους ρυθμίσει τις επιλογές του office η τα χρώματα και τα εικονίδια στα windows και εκεί αρχίζει η φρίκη γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό και τότε ο IT επιβάλετε της καταστάσεως για να σώσει την μέρα. Στις επίμονες όμως ερωτήσεις του ΙΤ η μόνες απαντήσεις που παίρνει ειναι " δεν θυμάμαι να εγώ κάτι πάτησα και τότε..." Η συνέχεια επί της οθόνης.
Ο γνώστης. (και χωστής που λέω και εγώ) είναι ο ποιο επικίνδυνος τύπος. Τα ξέρει όλα, πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει την θέση του ΙΤ αλλά η πουτάνα ζωή τον έριξε στην συλλογή παραγγελιών και στο φορτο/ξεφωρτο. Ακυρώνει σπουδές και πτυχία γιατί αυτός ασχολείται από τα 9 με υπολογιστές δεν είναι κανένας μαλάκας. Τελικά είναι ο ποιο μαλάκας της παρέας γιατί στην προσπάθεια του να κατεβάσει τραγούδια και ταινίες από το Internet τον τσακώνει ο ΙΤ τρώει τα κλειδώματα του και ηρεμεί μια και καλή.

1 σχόλιο:

laxanaki είπε...

Δεν το συζητώ ότι το χειρότερο είναι το τρίτο!!! Ο φωτεινός παντογνώστης... Και αν του στήσεις κανένα server και τον παρακολουθείς (την πάτησα με τον sql) κάνει και μαγκιές και τον κλείνει... Και όταν δεν μπορεί κανεις να δουλέψει σου ζητάει και τα ρέστα!!! Συγχίστηκα πάλι!!